Marcel aan het woord

Marcel Graat
bouwkundig mutatiecoördinator
bij Destion

Bouwkundig mutatiecoördinator Marcel Graat werkte tot vorig jaar bij een grote woningcorporatie, maar maakte heel bewust de overstap naar Destion. De grootte van de organisatie én de omvang van de woningvoorraad van Destion spraken hem erg aan.

“Het is mijn taak om, zodra een bewoner de huur opzegt, langs te gaan voor een voorinspectie om te zien of de bewoners iets moeten doen om de woning in een goede staat achter te laten. Bij het verlaten van de woning verricht ik de eindinspectie. Als er geen renovaties nodig zijn, krijgt de nieuwe huurder meteen de sleutel en is mijn werk klaar. Als er wel gerenoveerd moet worden, zet ik het proces in gang. Dit werk deed ik voorheen ook al, maar bij Destion is het fijn dat de woningvoorraad en het werkgebied relatief kleinschalig zijn.”

Korte lijnen

Ook de korte lijnen binnen de corporatie vindt Marcel prettig. “Dat is niet alleen fijn wanneer je concreet iets wilt regelen of iemand wilt spreken, maar je mening als individuele medewerker telt ook daadwerkelijk mee. Binnen de grotere corporaties waar ik heb gewerkt, had ik geen inbreng in bijvoorbeeld de visie op onderhoud. Hier kun je wel je stem laten horen, en dan wordt er geluisterd. Zo merkte ik bijvoorbeeld op dat er bij renovaties standaard hangtoiletten werden gemonteerd. Dat is aan de ene kant voor de huurder natuurlijk een fijne luxe, maar ook één die meetelt in het puntensysteem – en dus de huurprijs verhoogt. Toen is er besloten om, waar het kan, bij renovaties weer een gewoon staand toilet te monteren. Daardoor blijft de huur lager.”

Eigen stempel drukken

“Ik denk dat onze nieuwe collega’s hier een prettige organisatie gaan aantreffen, met mooie uitdagingen waarop ze echt hun eigen stempel kunnen gaan drukken. Er zijn bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud best wel wat processen die gestroomlijnder zouden kunnen. Omdat we een kleine corporatie zijn, kun je je kennis breed inzetten. Je moet overal wat vanaf weten en het ook leuk vinden om in de breedte bezig te zijn. Als je dat enthousiasme combineert met een heldere toekomstvisie, denk ik dat je bij Destion een heel leuke uitdaging gaat vinden.”